Kategorier
Nyheter

Gjenpartsbrev i Digipost avdekker ID-svindel

Drøyt 100.000 nordmenn over 18 år har vært utsatt for ID-tyveri i løpet av de to siste årene, viser en undersøkelse fra NorSIS og Skatteetaten.

Drøyt 100.000 nordmenn over 18 år har vært utsatt for ID-tyveri i løpet av de to siste årene, viser en undersøkelse fra NorSIS og Skatteetaten. Informasjonen tyvene trenger for å misbruke din identitet hentes i stor grad på nettet, men også fra søppelkasser og postkassen din. Gjenpartsbrev i Digipost er et viktig virkemiddel for å forhindre og avdekke ID-svindel.

En kredittsjekk eller kredittvurdering er en gjennomgang av din økonomiske situasjon. Det er vanlig å bli kredittsjekket når du søker om lån, leier bolig, når du kjøper noe på kreditt, tegner abonnement eller lignende. Et gjenpartsbrev blir sendt for å informere om at det har blitt gjort en kredittvurdering av deg.

Årlig sendes flere millioner gjenpartsbrev i Digipost. Det betyr at du, og de fleste av våre brukere, vil motta mange gjenpartsbrev. Dersom det er kort tid siden du ble kredittsjekket sist vil informasjonen om din økonomiske situasjon ofte være uforandret. Hvorfor er allikevel gjenpartsbrev noe du bør sjekke hver gang du mottar dem?

Gjenpartsbrevet sendes av et kredittopplysningsforetak. De to største aktørene er Bisnode og Experian. I gjenpartsbrevet vil det stå hvem av foretakenes kunder som har bestilt kredittsjekken. Dersom du ikke har hatt kontakt med dette selskapet bør du kontakte dem og spørre hvorfor de har tatt en kredittsjekk. Et varsel om at du har blitt kredittsjekket av et selskap du ikke husker å ha vært i kontakt med kan være et tegn på misbruk av din identitet. Derfor bør dette følges opp omgående.

Norsk senter for informasjonssikring (Norsis) uttalte tidligere i år at bruk av digitale postbokser kan bidra til å stoppe svindel. Fordi gjenpartsbrev i Digipost leveres omgående til din personlige digitale postkasse kan du handle raskt dersom du oppdager uoverensstemmelser. Uvedkommende vil ikke kunne få tilgang til din digitale postkasse, og dermed forhindre at du oppdager misbruk. Med Digipost har du i tillegg et trygt arkiv for dokumenter med sensitivt innhold, og slipper å bekymre deg for at papirer kommer på avveie.

Kredittopplysningsforetakene, Posten og Digipost ivaretar altså ditt personvern hver gang du mottar et gjenpartsbrev. Sjekk informasjonen du mottar, og pass på deg selv!

2 svar til “Gjenpartsbrev i Digipost avdekker ID-svindel”

Hei Madeleine! Det er avsender, altså selskapet som gjennomfører kredittvurderingen, som bestemmer hvor du får brevene dine. Flere av de største avsenderne av gjenpartsbrev – som Experian, Bisnode og Lindorrf – sender til Digipost. Ved å opprette Digipost-konto på digipost.no/registrering/person vil du altså få brevene dine digitalt 🙂

Kan man reservere seg fra å få brevene tilsendt i posten og heller få det digitalt?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *